Architecture | Urbanism | Landscape

Schéma stratégique Vesdre

Vesdre Watershed, BE

2022/2023 volet 1


Client: La Région wallonne, représentée par Monsieur Willy BORSUS, ministre de l’Économie, de la Recherche extérieure, de l’Innovation, du Numérique, de l’Agriculture, de l’Aménagement du Territoire, de l’IFAPME et des Centres de compétence.
Program: territorial vision to make the vesdre watershed resilient to flooding and climate change.
Team: Etienne Schillers, Matthias Lamberts, Achille Pelletier, Darya Shubenina, Chandelle Cifende, Stefano Gariglio, Yidnekachew Yilma Seleshi.
In collaboration with: University of Liège (partner), Yellow Window (consultant)


The objectives of the strategic plan are to envisage the future of the watershed composed by 25 municipalities, by 2050 to face floods and the challenges that climate change imposes on us. It also aims to address the future of the watershed in terms of quality of life, biodiversity and living together. The search for opportunities for economic and social redevelopment is also to be integrated to strengthen this territory. The strategic plan is structured according to 10 points that define the vision and mark the priority strategies to achieve the two fundamental objectives: resilience and solidarity of the watershed. They allow for the organization of a wide range of policies in a non-contradictory but coherent way: around climate change, mitigation, and adaptation (both for floods and drought), but also resilience and economic and social solidarity, with an enhancement of the natural and cultural

Mediapark

Brussels, BE

2022


Client: Beliris (Federal government and Brussels capital region), SAU (the urban development society of the Brussels capital region)
Program: Landscape design / public space design
Team: StudioPaolaViganò + FALLOW + EGIS
In collaboration with: Plant en Houtgoed, ARA (Atelier Ruimtelijk Advies), a.g Licht, Yellow Window


Lying between Chaussée de Louvain, Boulevard Reyers and the Liège motorway (E40) and connected by the public transport hub of Meiser and Diamant, Mediapark is one of the major strategic development of the capital region, where a cluster of some 382,000 m² new program, including 1,600 homes and related services and facilities (shops, schools, nurseries, etc.) and the development of a 30,000 m² site to accommodate 5000 workers from new businesses in the media sector and other measures. After the masterplan (2018), the design team won the design of the public space through a 2-stage international competition in 2022.

Esseghem

Brussels, BE

2021/…


Client: Commune of Jette, within the framework of the Sustainable Neighbourhood Contract Magritte
Program: Public space
Team: Bertrand Plewinski, Mathilde Meurice, Nathan Fredrick
In collaboration with: EGIS ville et transport, Cluster landschap & stedenbouw, Yellow Win


In the 1960’ and 1970’, modern architects constructed a neighbourhood of 600 dwellings in 4 ‘bars’ in the valley slopes of an old industrial site. The project arose with the generous ambition to become an inhabited park. Nevertheless, it remained a promise, the reality is an enclaved neighbourhood, constricted in its borders, inhabited by cars. Through the gaze of Magritte, after whom the Sustainable neighbourhood contract was named, we intend to surpass this reality, in which reality becomes object of imagination and imagination can soften the harshness of the condition. The project develops along two gestures. The first is an East-West gesture, a red carpet enrols through the site as a promenade linking the neighbourhood to its urban environment. This red axis grafts the site to important infrastructures and forms the structuring element for activity, enlarging into squares at the hearth of the neighbourhood. The second gesture connects the landscape. A North-South path follows the natural slope of the valley bringing human and non-human through the site along it’s prairies towards the future ‘green network park’ along the railway.

Lecco

Lecco, IT

2019 - 2020 (competition, 1° Prize)


Client: Municipality of Lecco
Program: Preliminary and detailed design, construction
Team: Simona Bodria, Laura Dalla Pietà, Gianluca Masiero, Alessio Tamiazzo, Laura Thierré
In collaboration with: Alpina Spa, Nexteco SRL, Systematica, Ferrara Palladino (lighting design)


The project proposes a new waterfront accessible for everyone, using the ‘thickness’ between the lake and the urban facade and connecting the lake to the city. This is what we call ‘The thickness of the lake’. The task of the project is to rethink this thikness, to enlarge its space, increase its fruibility by citizens and tourists and collect al the differents parts of this space in a coherent urban project. The proposed interventions, arranged within flexible and incremental intervention phases, therefore aim not only to propose new equipment and attractive places on the lake, but to reconfigure the thickness between water and city. The project brings together all the opportunities, including that relating to the progressive revision of car mobility, to rebuild a direct link between the lake and the city and create a new depth on the Waterfront space, extending the attractiveness of its lake to the whole city.

Peterbos

Anderlecht, BE

2020/...


Client: Commune of Anderlecht within the framework of the sustainable district Parvis-Morichar
Program: Public space
Team: Bertrand Plewinski, Manu Vanderveken, Pietro Manaresi, Stefano Gariglio
In collaboration with: vvv architecture, ARA atelier ruimetelijk advies, BRAT


The masterplan describes the vision of the site on horizon 2029, it is intended to guide the coherence of operations carried out in the future in order to connect and open up the park and its inhabitants to the rest of the city. The multiple interventions, in addition to reactivating the plains, aim at giving a strong identity and a better notion of the space for the users It also aims to integrate an exemplary approach in terms of water management and to promote a strong territorial solidarity. Facing the current metropolitan challenges, it rethinks the relief of the Peterbos from its great slope to its microtopography in a systemic and interdependent landscape.

Ringpark

Antwerp, BE

2019-2030


Client: City of Antwerp, AG Vespa, Department of mobility and public works of Flemish Government (MOW).
Program: Masterplan / Urban and landscape design
Team: StudioPaolaViganò + MAARCH + Sweco
In collaboration with: Basil Descheemaeker, Wageningen University & Research, CLUSTER landschap & stedenbouw, Sweco Belgium, Antwerpen Aan’t Woord, Idea Consult, Sertius & D2S international, Grafton Architects Ltd


The Over De Ring project, or the landscape design on/around the capping of the ring of Antwerp, is a historical opportunity in transforming the city/territory and creating a resilient landscape for the social/environmental/urban transitions. After working on the vision of the Southeast segment. the team is selected to design Ringpark Noordkasteel and Ringpark Lobroekdok through competitions, both involves a great complexity, not only in terms of technical issues on the underground/upper ground relations, the long timing of the infrastructure/landscape realization, sustainable mobility, natural and artificial water management, creative energy vision, the creation and maintenance of landscape, but also in terms of establishing a new identity of public space interrupted by large-scale infrastructure, a balance between metropolitan programs and local needs, and a resilient and future-proof spatial framework which can contribute to the transition to a CO2 Zero future and the mobility model-split, through the creation of a “Techno-Nature”. The team works in a strong interdisciplinary character in design and management, both internally and externally.

Marie-Janson Square

Saint-Gilles, BE

2019/2023


Client: Commune of Saint-Gilles within the framework of the sustainable district Parvis-Morichar
Program: Public space
Team: Bertrand Plewinski, Stefano Gariglio, Manu Vanderveken
In collaboration with: vvv architecture, ARA atelier ruimetelijk advies, BAS bvba


The Square Marie Janson is part of a sequence of large public spaces on the slope of Saint-Gilles. This project aims to translate from reflections on the soil of the city, the various questions raised by the public space of today and tomorrow, particularly on the aspects of water, pollution, car space, reuse of materials and uses. It is a long-term approach, which has defined this park as being designed for a century, capable of integrating the different evolutions of time.

Brest Metropolis

Brest, FR

2018/2023


Client: Brest Métropole
Program: Guide plan – masterplan
Team: Alessia Calò, Morvan Rabin, Bertrand Plewinski, Pietro Manaresi, Stefano Gariglio, Mathilde Meurice
In collaboration with: Idea Consult: programmation, territorial strategy Egis: transportation Scopic: concertation Guam Conseil: economy


Brest creates multiple images: Brest - the city of the navy and submarines due to his strategic geographical position, Brest - the city with port and sailors, Brest Finis Terrae, Brest la Grise after the post-bellic reconstruction... all these images has inspired artists, writers and directors. Like other metropolis, the heart of the city is living a difficult time. Families prefers to live outside in the Breton countryside with bigger houses and a garden, professionals prefer other parts to work. The city centre is shrinking. Brest is also a university city, with an important hospital activity and a developed blue economy: a tram line, the telepherique, old industrial renovations, a campus masterplan, a commercial port plan, etc. The mission is to elaborate a plan guide for the heart of the metropolis: coordinate projects and current dynamics, rethink the urban space, sew up the city with the Penfeld river and the littoral.

Val de Sambre

Sambreville and Jemeppe-sur-Sambre, BE

2017/2018


Client: Bureau Economique de la Province de Namur
Program: Territorial project - Redevolpment plan
Team: Alessia Calo, Bertrand Plewinski, Morvan Rabin
In collaboration with: Idea Consult: strategies and development, programmation


The Val de Sambre, featured here, comprises the municipalities of Sambreville and Jemeppe-sur-Sambre, a city with a population of 50,000 and a particular form. It is a territory moulded by the glass and chemical industry on the one hand, and by the landscape of the Lower Sambre on the other. Its wealth derives from the connection between the dynamic residential economy of the Namur basin and the long industrial tradition of the Charleroi basin, while playing the role of hinge between the two natural regions of Condroz and Hesbaye. To rework its economic, territorial and social fabrics collectively, the Val de Sambre and its components, linked to the industrial era, must enter into a new life cycle, through a project that adheres to its population and vice versa and that enhances the important spatial and social capital present in the territory. The exceptional landscape of both the main valley and its secondary valley, the quality of the habitat in relation to the landscape, as well as the phenomenon of metropolisation currently in progress in Walloon Brabant, the proximity

ACEC - Herstal

Herstal, BE

2017/2019


Client: SPI (Agence de developpement pour la province de Liege) and Herstal municipality
Program: Masterplan
Team: Alessia Calo, Bertrand Plewinski, Morvan Rabin
In collaboration with: Idea Consult: strategies and development, programmation Sweco: mobility, landscape engineering, infrastructures Rsk Benelux sprl: pollution Origin Architecture & Engineering: monuments and buildings restoration and renovation


Herstal and the ACEC site are located along the Meuse, in the province of Liège, at the crossroads of the landscapes of the heart of Europe: the Ardennes south, agricultural plains in the north, the landscape of the Meuse and the landscape produced by the European mining belt. These different landscapes can be recognized at the scale of the site: the proximity of productive lands, the presence of the Meuse, the industrial heritage and the remaining trace of an old industrial railway linking the ACEC site to Herstal station, crossing the city. The project is about moving the image from the industrial city to the "green city" by focusing on innovation and inventing a new mix between housing and production. In the north part of the site a new green continuity find place: a “productive garden” is created due to the presence of “Verdir”, a research project developed by the Liege university.

Contrat de Rénovation Urbaine

Brussels, BE

2016


Client: Région Bruxelles-Capitale
Program: Masterplan
Team: Alessia Calò, Etienne Schillers, Bertrand Plewinski
In collaboration with: Arcadis: technical studies Citytools: programmation


The study develops a "Contrats de Rénovation Urbaine" (urban renewal contract) based on a potential operations list within a given perimeter. These perimeters are selected by the Brussels municipality in the poorest areas, and the program seeks to develop the dynamics of social/economic revitalization within the perimeter through decisive actions on public space, heritage, public amenities such as schools, social and training centres, socio-economic actions such as cultural events, training for residents, innovation-related projects and creativity.

The Plateau de la Gare

Tournai, BE

2016/…


Client: City of Tournai, OTW-TEC, SNCB and SPW
Program: Public space
Team: Etienne Schillers, Qinyi Zhang, Thomas Brun, Mathilde Meurice, Christophe Monfort, Rodin Desplechin
In collaboration with: Studio Sweco consortium, AG Licht, Yellow Window, Aliwen, D2S, Energyconsulting


The Tournai station platform is located on the ring of boulevards in the northern part of Tournai. This intermodal project and public space redevelopment project on the station plateau gives public transport and soft mobility a central role. The urban and landscape quality of the extension of the Crombez Park from façade to façade and the redevelopment of the Rue Royale, which offers a long view of Tournai Cathedral, are also considered.

Atom Park

Dessel, BE

2015/2022


Client: Niras
Program: Public space
Team: Matthias Lamberts, Zhang Qinyi, Jordi De Vlam, Veerle Cox, Uberto degli Uberti, Sébastien Declercq, Alessio Tamiazzo, Kasumi Yoshida, Carmen Van Maercke
In collaboration with: ARA/Dries Beys


The landscape park in Dessel is embedded in a very specific context. A highly rich one, where several landscapes co-exist, mosscape, productive pine forests, industrial areas, deciduous forests, etc. the approach of the landscape park related to a communications centre starts with valorising all existing landscapes. To implement this ambition, five lines of landscape are introduced, the productive pine forest (working as a visual spatial screen for the industries), the re-vitalized heath, a natural grassland, an artificial topographical strip and a forest of oak and other deciduous species. Besides this natural sequence, two main paths of circulation guide you through the park. One main path, organized between the heath and grassland, connects the two parts of the park and links up to a wider regional network. The second path runs in a straight line and closely follows the local artificial topography, the so called ‘strip’.

<
>