archivio Studio Bernardo Secchi Paola ViganĂ²

Architecture | Urbanism | Landscape



station - Grote Markt area in Mechelen - international competition


client:city of Mechelen
program: public space
date:2012-2013
consultant:
team:Studio, landscape, urbanism
U.degli Uberti, M.Durand, S.Urbano, K.Yoshida


The character of the our proposal is to conceive the axs and the squares between the GroteMarkt and the Station as a unique surface that extends the one on the GroteMarkt in mosaikkeien. This simple treatment can be complexified when the main line of the Bruul meets other spaces and other urban themes. Several episodes are enchained in an impressive sequence.
Our proposal is to privilege simplicity of design and a minimalistic selection of elements and materials. We think that stronger urban spaces are the simplest, also because they remain flexible.
- a living canal
- gardens and courtyards, the thickness of the axis
- a new passage towards the Botanical garden
- neoclassical and contemporary
- at the end the Bruul the station square concludes the sequence.